[O2] Jak samemu wymienić świece 1.6 BSE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • duko
    Classic
    • 2012
    • 15

Zamieszczone przez sew1981
    ..."wiedz, że coś się dzieje".....

: :
    sew1981, a widziałeś Ty jego pustelnie? (normalnie hotel **** + SPA) i w dodatku tworzy nową rewoltę w KK pod tytułem: "Zakon rycerzy Chrystusa", który ma być przeciwagą dla toruńskich moherów, a On sam na wzór wielebnego dyrektora, chce założyć swoją rozgłośnię... na razie tylko internetową (ale zawsze rozgłośnie) :twisted:
    Aż chce się zacytować Owsiaka: "Będzie się działo"
  • kult0035
    Rider
    • 2011
    • 265
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,

widzę, że nie jest to banalne zagadnienie. Najlepiej chyba ściągnąć część kolektora dolotowego? Jak ktoś będzie sobie wymieniał, to może zrobi przy okazji foto-poradnik dla innych?

Pzdr,

Przemek

Komentarz

• lalas123
      Classic
      • 2010
      • 25

Dokładam się do pytania. Ale jakoś nikt nie chce puścic pary.
      wrrruuuumm

Komentarz

• czay
        Drive
        • 2011
        • 42
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja jeszcze nie wymieniałem, ale przy okazji rozmów z mechanikami słyszałem, że podobno nie trzeba ściągać kolektora, jeśli ma się jakiś klucz podwójnie łamany. Z kolei ktoś inny twierdził, że trzeba wymontować wtryskiwacze benzyny??? A jak jest faktycznie :?:

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Próbowałem sam ćwiczyć wymianę w O1 BFQ i AKL, ale mówiąc szczerze to samodzielna wymiana jest dość skomplikowana. Niby można ją zrobić bez zdejmowania kolektora jak ma się specjalny klucz, ale ja wolałem nie kombinować i oddałem auto do mechanika - tam jest poprostu za mało miejsca. Dlatego ja polecam jednak odżałować 60-70zł (tyle zapłaciłem) i oddać to specjaliście (ale też nie każdemu, bo ja odwiedziłem przynajmniej trzech, którzy nie wiedzieli jak do tematu podejść i zmieniłem świece dopiero w warsztacie specjalizującym się w Skodach)
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Kajtiii
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 291

Tak jak wspomniał kolega czay wystarczy tylko klucz przegubowy (podwójnie łamany) i sprwa jest dosłownie na 15 minut roboty. Nie trzeba odpinać wtryskiwaczy i innych elementów. Dostęp co prawda jest marny ale da się to zrobić bez najmniejszego problemu. A jeśli ktoś nie ma cierpliwości ni ochoty to mechanicy tylko czekają na takie fuszki :diabelski_usmiech

Komentarz

• paulob1
              Rider
              • 2008
              • 470
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Hej Panowie.
              a jaki dokładnie rozmiar klucza podchodzi to świec?
              Nie bijcie za głupie pytania.Jeszcze do swojej Oktawki , tzn do świec nie podchodziłem, a poprzednio miałem Fabkę :lol:

Komentarz

• darek1965
                Classic
                • 2008
                • 18

Wymiana świec to bardzo prosta sprawa! klucz 16 mocny i odpowiednio długi , nawet nie koniecznie łamany , zdejmujemy tylko plastikowe osłony nad silnikiem. świece wkręcone są pod pewnym kątem, więc to tylko wygląda na nie możliwe, a spotkałem się u mechaników z opinią że konieczny jest demontaż kolektora ssącego! -bzdura lub nie wiedza, a może chęć szybkiego zarobku? Sam wiele razy to robiłem

Komentarz

• kult0035
                  Rider
                  • 2011
                  • 265
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez darek1965
                  Wymiana świec to bardzo prosta sprawa! klucz 16 mocny i odpowiednio długi , nawet nie koniecznie łamany ,
                  Mam taki klucz, bede musial sprobowac...

Komentarz

• patrykL
                    Rider
                    • 2009
                    • 588

witam, odgrzewam temat, bo potrzebuje kupic swiece tyle, ze nie wiem jakie powinny byc, z gory dziekuje za pomoc

Komentarz

• lalas123
                      Classic
                      • 2010
                      • 25

W sklepe wszystko wiedzą.Mają katalogi więc dobiorą odpowiednie.
                      Są 2 i 3-y elektrodowe.
                      Ważne aby miały rozmiar 16mm.
                      wrrruuuumm

Komentarz

• uzio1
                        Classic
                        • 2012
                        • 38

Bardzo przydatny przyrząd do zdejmowania fajek ze świec. Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon 25 Sie, 14 08:14 ]
                        Fotka

[ Dodano: Pon 25 Sie, 14 08:16 ]
                        fotka 2

[ Dodano: Pon 25 Sie, 14 08:22 ]
                        W BSE nie trzeba zdejmować kolektora, wystarczy zwykły łamany klucz do świec.Pozdrawiam
                        Załączone pliki

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez uzio1
                          Bardzo przydatny przyrząd do zdejmowania fajek ze świec
                          kiedys takiego "urządzenia" mi brakowało :diabelski_usmiech jak przy 1,6 wymieniałem świece.
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• logan_x
                            Rider
                            • 2011
                            • 401
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja wymieniłem zdejmując połówkę kolektora. W okolicy świec zbiera się sporo brudu, więc bez porządnego czyszczenia z użyciem sprężonego powietrza chyba bym się nie zdecydował na wymianę bez zdejmowania kolektora.
                            Po zdjęciu kolektora jest dobry dostęp, można pozbyć się brudu.
                            Następny raz też zdejmę kolektor bo będę chciał wymienić gumki pomiędzy kolektorem a głowicą.

Komentarz

• uzio1
                              Classic
                              • 2012
                              • 38

Kokego,też bym się nie odważył wykręcić świece bez wcześniejszego przedmuchania bo dużo syfu się gromadzi.U mnie wymiana świec przebiegła laboratoryjnie Pozdrawiam

Komentarz

• michal_octavia
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 236

Podobno też jak zdejmuje się kolektor to trzeba nowe śruby dać, a co do brudu to zgadzam się tu z kolegą logan_x,
                                Mike

Komentarz

• dziadekk
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 355
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jako amator świece wymieniłem kluczem 2x łamanym, czas 1x0,5l browara.
                                  Ważne, aby przed odkręceniem wydmuchać syf z gniazd przy świecach, bo po wykręceniu ten syf wpadnie do środka/cylindra.
                                  Żadnego demontażu kolektora, podobno można nawet bez zdejmowania przewodów zapłonowych [youtube][/youtube]

Komentarz

• kult0035
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 265
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,

można spokojnie wymienić bez ściągania kolektora. Ja ściągnąłem tylko wtyczki zasilające skrajne wtryskiwacze benzyny oraz taka rurkę dochodzącą do pompy powietrza, aby ułatwić dostęp.

Stary klucz 14 odpowiednio wygięty jest idealny do ściągania fajek ze świec.

Dla mnie krytyczny moment to nakierowanie świecy do wkręcenia w trzecim cylindrze od lewej (patrząc od przodu auta). Mnie się udało po kiku minutach skupienia, za pomocą chwytaka magnetycznego, włożonego jak na zdjęciu.

Moim zdaniem zdejmowanie kolektora nie ma sensu. Praca zajęła mi może godzinę (powoli i bez pośpiechu).

Powodzenia !!!
                                    Załączone pliki

Komentarz

• Rosomak
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1365
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jak rozpina się wtyczki wtryskiwaczy? Nie chcę uwalić przy demontażu przed zmianą świec...
                                      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• kult0035
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 265
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Rosomak
                                        Jak rozpina się wtyczki wtryskiwaczy? Nie chcę uwalić przy demontażu przed zmianą świec...
                                        nie pamiętam dokładnie, ale to nic trudnego.....trzeba jakiś zaczep plastikowy pewnie nacisnąc/wcisnąć i tyle....przyjrzyj się z bliska, pewnie będzie widać co I jak....

Komentarz

• Rosomak
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1365
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wszystkim wyżej a zwłaszcza koledze kult0035 (za wskazanie tematu), oraz uzio1, (za projekt specjalistycznego sprzętu w postaci przyrządu do fajek :P ) a także kult0035, (za pomysł z przyrządem chwytakiem-giętkim) - WIELKIE DZIĘKUJĘ!!!

Wymieniłem świece sam w około 45min do 1h.
                                          W swoim temacie o 02T opiszę dokładnie co i jak oraz podam wskazówki i wrzucę foty.
                                          JEDNA RADA! Nie ma potrzeby zdejmować kolektora ssącego w 1.6BSE
                                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• kult0035
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 265
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rosomak, cieszę się, że mogłem pomóc.....wrzuć fotorelację tutaj, a przynajmniej daj linka, żeby w tym temacie było wszystko od A do Z nt. wymiany świec w BSE

Komentarz

• Rosomak
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1365
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziś przy przebiegu 27741km wymieniłem u siebie fabryczne świece zapłonowe na takie, czyli takie same...
                                              NGK BKUR6ET-10 OE:101 000 033A ("Dżapańskie" - oryginalne, distributed by Giermany Wolfsburg :P )

Wymiana świec w silniku 1.6BSE absolutnie nie wymaga zdejmowania kolektora ssącego!

Potrzebne będą natomiast takie oto narzędzia:

czyli:
                                              - (czynnik) sprężone powietrze
                                              - klucz do świec 16 z wkładką blokującą*
                                              - przegub kardana do klucza i przedłużki*
                                              - przedłużka do grzechotki*
                                              - grzechotka
                                              - przyrząd "specjalistyczny" do ściągania fajek świec :wink:
                                              - ... chęci, browar i do przodu...

* - absolutnie niezbędne narzędzia

Wymianę najlepiej poprzedzić wydmuchaniem z gniazd świec wszelkiego syfu, piasku itp, aby przy demontażu/montażu świecy nie wpadło to do komory spalania...

Następnie "przyrządem specjalistycznym" wykonanym np. z drutu 3mm (u mnie elektroda spaw.MMA - 3,2mm "oklepana" z otuliny) - ściągamy fajki ze świec. Przyrząd genialny! Zarówno do ściągania jaki zapinania fajek na świecach! Pomysł kolegi uzio1.

Po wyjęciu świec tak wyglądały:

Nr. kolejno od rozrządu...

Kilka wskazówek przy wkręcaniu:
                                              - do wymiany świec warto użyć klucza który klinuje się na świecy przez co unikniemy jej spadania (praktycznie bez tego ani rusz!)
                                              - przy wkręcaniu warto najpierw do oporu wkręcać kluczem z przedłużką bez grzechotki, samą ręką - łatwiej wyczuwamy czy gwint "dobrze idzie".
                                              - po zdjęciu fajek, a przed wykręcaniem świec warto raz jeszcze dmuchnąć w gniazda sprężonym powietrzem,
                                              - warto przy montażu, od spodu kolektora ssącego pomóc sobie we wprowadzaniu świecy do gniazda chwytakiem magnetycznym-elastycznym, bo bardzo ułatwia to jej wprowadzenie - cenna wskazówka kolegi kult0035,
                                              - IMO warto odpiąć skrajne wtyczki wtryskiwaczy Pb - ułatwi to dostęp i zmniejszy ryzyko ich "uwalenia"
                                              - wkręcanie świec zapłonowych warto wykonać zgodnie z przewidzianym momentem obrotowym w przypadku 1.6BSE - 25-30Nm (ze względu na jej charakterystyczne, trudne warunki pracy).

W/g ASO LR oraz ASO Skoda interwał wymiany świec w 1.6BSE z LPG skraca się z 60kkm do 30kkm. Patrząc na świece u mnie - warto. Elektrody miały już większy odstęp. Widać to było nawet "na oko"! Po pomiarze 1,2mm

Tu Koledzy i Koleżanki dekoder oznaczeń świec NGK:

Momenty dokręcania świec zapłonowych:

[ Dodano: Czw 09 Lip, 15 22:21 ]
                                              Mam prosbe do szanownej Administracji, aby przeniesc ten temat do O2, moze do How-To ????

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8160
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Rosomak
                                                przyrząd "specjalistyczny" do ściągania fajek świec :wink:
                                                w ex 1,6 tego przyrządu mi bardzo brakowało...podczas wymiany świec :diabelski_usmiech
                                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Rosomak
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1365
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja bez tego "specjalistycznego przyrządu" bym nie wymienił, bo jak miałbym zdjąć fajki :!: :?:
                                                  Jednym słowem. Dla kolegi uzio1, należy się :kufel za patent :!:

Dodatkowe pytanko: Warto zamiast świec NGK BKUR6ET-10 zastosować NGK BKUR6ET :?: Mają mniejszy odstęp elektrod bo 0,8-0,9mm :!:

Komentarz

Pracuję...